Saturday, Sep. 23, 2017

GEBE (DOĞUMA HAZIRLIK) EĞİTİM SINIFI

06 Mayıs 2016

GEBE (DOĞUMA HAZIRLIK) EĞİTİM SINIFI

Doğum öncesi dönemde ortaya çıkan değişimlere hazır olmada gebe eğitim sınıfı (doğuma hazırlık) önemlidir. Bu sınıflar, kadını ve ailesini fiziksel, psikolojik, sosyal ve kültürel boyutları ile ele alarak, gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemlerde ortaya çıkılabilecek değişimlere uyumunu sağlamaktadır. Aynı zamanda bu sınıflarda aileler gebelik ve doğum sürecinde sağlıklarını korumada aktif rol alarak gebelik ve doğumla ilgili problemlerle baş etmeyi öğrenmektedirler. Anne adayları bir arada bulunarak birbirleriyle sosyal iletişim kurmaktadırlar. Ayrıca, gebe eğitim sınıflarında doğumu kolaylaştıracak fiziksel egzersizler, gevşeme ve nefes egzersizleri gebe kadınlara öğretilerek bilinçli bir doğum gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır.

DSC_0114

Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi olarak amacımız, T.C Sağlık Bakanlığı’mızın hedefleri doğrultusunda;

v  Tanı ve tedavinin yanı sıra toplumda bilinç düzeyinin arttırılmasına yönelik multidisipliner eğitim faaliyetlerinin oluşturulması,

v  Farkındalık oluşturmak,

v  Bu eğitim programlarının yaygınlaştırılmasını,

v  Anne-bebek ölümlerinin azaltılmasını,

v  Düşük doğum ağırlıklı bebek oranlarının istenilen seviyeye getirilmesini,

v  Doğru bilgilendirme ile hem oldukça invaziv bir işlem olan endikasyonsuz sezeryanların önüne geçilmesini;

v  Olası komplikasyonların önlenmesini,

v  Sağlıklı toplum oluşturma temellerinin atılmasını,

v  Anne adaylarının normal doğum eylemine yönelmelerini sağlamaktır.

Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi ve Türkiye’de bir ilk olarak özel sektör işbirliği ile İlçemizde bulunan B-fit Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi bünyesinde yürütülecek olan     “Gebe (Doğuma Hazırlık) Eğitim  Sınıfı”  Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün KURTAR, B-fit Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi İşletme Müdürü Emine ÖZKAN GÜNAY, Keşan Aile ve Sosyal Politikalar İlçe Müdüresi Nergis KARAAĞAÇLI, Keşan Devlet Hastanesi Yöneticisi Op.Dr.Nurettin ALPARSLAN, Özel Keşan Hastanesi Yöneticisi Uzm.Dr. Ali Haydar YILDIRIM, Kamu ve Özel Hastanelerin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, sağlık çalışanları ve gebelerin  katılımlarıyla, 06.09.2013 Cuma günü düzenlenen tören ile açılmıştır. Törende, Keşan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ergün KURTAR ve B-fit Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi İşletme Müdürü Emine ÖZKAN GÜNAY tarafından “Gebe (Doğuma Hazırlık) Eğitim Sınıfı Programı Protokolü” imzalanmıştır.

Gebe (Doğuma Hazırlık ) Eğitim Sınıfı’nda, Edirne Halk Sağlığı Müdürlüğü, Edirne Aile Hekimliği Derneği Ve Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü Organizasyonu İle Tapv (Türkiye Aile Sağlığı Ve Planlaması Vakfı) Güvenli Annelik Eğitim Ve Danışmanlık Programı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın-Doğum Hemşireliği ABD Prof. Dr. Hülya Okumuş ve ekibinden Doğum Öncesi Eğitici Eğitimi alarak sertifikalandırılmış olan,  dört sağlık personelimiz (bir doktor, üç ebe ) görev alacaktır.12.09.2013  Perşembe günü saat 13:00’ te, 5 gebeden oluşan  Gebe (Doğuma Hazırlık) Eğitim  Sınıfı faaliyete başlayacaktır. Eğitim, altı (6) hafta sürecek olup; haftada bir (1) gün (perşembe),3 saat teorik, 1 saat fiziksel egzersizler, gevşeme ve nefes egzersizleri olmak üzere dört (4) saat olarak tamamlanacaktır. Altı (6) hafta sonunda katılımcılara Katılım Belgesi verilecektir. Gebe (Doğuma Hazırlık) Eğitim Sınıfı Programı ücretsizdir.

Dr.Ergün KURTAR

Keşan İlçe Sağlık Müdürü

Toplum Sağlığı Merk.Sor.Tbb.

Tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne adaylarına ve yakınlarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi ve Keşan B-fit Kadınların Spor ve Yaşam Merkezi işbirliği ile açılan Gebe Eğitim (Doğuma Hazırlık) Sınıfı kursiyerlerini mezun etmeye devam ediyor.

Gebeliğin nasıl oluştuğunu ve bebeğin rahim içinde nasıl konumlandığını, gebelik ve doğumun fizyolojik bir süreç olduğunu, gebelik döneminde düzenli sağlık kontrolüne gitmenin önemli ve ne sıklıkta izleme gitmeniz gerektiği, gebelikte anne bedeninde oluşan fizyolojik ve psikolojik değişiklikleri, gebelikte nasıl beslenilmesi gerektiğini ,bağışıklama ve yapılması gereken rutin tetkikleri, gebelikte sık karşılaşılan rahatsızlıklar ve çözüm önerileri, tehlike belirtilerini ve acil durumlarda izlenecek yolu, doğum eyleminin başladığını gösteren belirtileri, normal doğumun anne ve bebek açısından yararlarını, doğum ağrısıyla baş etme yöntemlerini öğrenmek için sizleri Gebe Eğitim (Doğuma Hazırlık) Sınıflarımıza bekliyoruz. Son Gebe Eğitim (Doğuma Hazırlık) Sınıfımızda bir kardeşin eğitim süresince derslere katılması ise programımıza ayrı bir renk katmıştır.